Advert
Advert
SON DAKİKA
Advert

2022 NOBEL EDEBİYAT ÖDÜLÜ ANNIE ARNAUX’UN…

Son Güncelleme :

07 Ekim 2022 - 10:04

reklam
2022 NOBEL EDEBİYAT ÖDÜLÜ ANNIE ARNAUX’UN…
reklam

2022 NOBEL EDEBİYAT ÖDÜLÜ FRANSIZ YAZAR ANNIE ARNAUX’A VERİLDİ.

Kişisel hafızanın köklerini, yabancılaşmalarını, kolektif kısıtlamalarını cesaret ve objektif keskinlikle yüzeye çıkaran kalemiyle eserler veren Annie Arneux, 2022 Nobel Edebiyat Ödülü’nün sahibi oldu.

Yazar 1940, Fransa doğumlu.

Fransa’nın Lillebonne kasabasında doğan ve çocukluğunu ise Yvetot Normandiya’da geçiren yazar, Rouen ve Bordeaux üniversitelerini bitirdikten sonra uzun süre  edebiyat öğretmenliği yaptı.

Gördüğü edebiyat öğrenimini modern edebiyata yansıtan yazar eserlerinde toplumsal hayat ve onu çevreleyen kültürel, siyasi tarih temalı, insana dair tüm süreçleri deneyimleriyle harmanlayan yapıtlar ortaya çıkardı.

Eserleri;

74 yılında otobiyografik romanı Les Armoires vides (Cleaned Out) ile yazın hayatına başlayan yazar, 1984’te yine otobiyografik bir anlatı olan La Place (Bir Adamın Yeri) adlı eserini yazdı.

Daha sonra (La place, La honte), Ce qu’ils disent ou rien, La femme gelée, Passion simple, L’événement, Je ne suis pas sortie de ma nuit, Une femme,  L’usage de la photo ayrıca Frédéric-Yves Jeannet ile birlikte L’écriture comme un couteau (Bıçak kadar Keskin Yazmak), A Woman’s Story, A Man’s Place ve Simple Passion, Utanç , Karanlıkta Kalıyorum The Possession kitaplarını yazdı.

Eserlerinde gençlik, evlilik, hastalık, aile, aşk temalarını işleyen, bir çoğu da İngilizce’ye de çevrilen yazarın eserleri Fransız eleştirmenler tarafından beğenildi.  2008’de yazdığı Les Années (Yıllar) başyapıtı olarak kabul edilir. Bir çok kitabıyla da ödüller kazandı.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.