Advert
Advert
SON DAKİKA
Advert

Afganistan’da Taliban’dan Kadınlara Üniversite Eğitimi Yasağı…

Son Güncelleme :

21 Aralık 2022 - 10:01

reklam
Afganistan’da Taliban’dan Kadınlara Üniversite Eğitimi Yasağı…
reklam

Afganistan’da Taliban’dan kadınlara üniversite eğitimi yasağı…

Afganistan’da Taliban Yüksek Eğitim Bakanı, yazılı  açıklamayla kadınların üniversiteye gitmesini yasakladı.

Taliban’ın Ağustos 2021’den Afganistan’da yönetimi ele geçirmesinden sonra birçok lise kapılarını kız öğrencilere kapatmıştı.

Üç ay önce binlerce kadın öğrenci, üniversite sınavına girmiş, ancak okuyabilecekleri bölümler sınırlandırılmış, veterinerlik, mühendislik, ekonomi, tarım ve gazetecilik  bölümleri kendilerine yasaklanmıştı.

Üniversitelerde kadın ve erkek öğrencilerin bulunduğu alanlar katı şekilde ayrılmış ve kadın öğrencilere sadece kadın öğretmenlerin ders vermesi kuralı getirilmişti.

Yasak sonrası  bir kadın üniversite öğrencisi;

”Taliban kadınların gücünden korkuyor, geleceğimle aramdaki tek köprüyü yok ettiler”

şeklinde BBC’ye konuştu.

Taliban yönetime geldiğinden beri kadınların elinden sahip oldukları hak ve özgürlükleri tek tek almaya devam etmiş, kasım ayında da kadınların Kabil’deki parklara girişini yasaklamıştı.

Dış yatırıma bağımlı Afgan ekonomisinin aldığı darbe sonrasında eğitim sektörü de zorlanmakta olup, eğitimcilerin çoğunluğu  aylardır maaşlarını alamıyor.

Çok sayıda akademisyenin terk ettiği ülkede yasağın uygulamaya geçmesiyle birlikte kadınlara ülkede resmi eğitim tamamen yasaklanmış olacak. Bakan yasağın “bir sonraki bildiriye” kadar geçerli olacağını belirtti.

http://bbcturkey.com.tr

https://ikinciyuzyil.com.tr

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.