Advert
Advert
SON DAKİKA
Advert

KADIKÖY’DE BİR HEYKEL ATÖLYESİ

Son Güncelleme :

26 Mart 2022 - 2:13

reklam
KADIKÖY’DE BİR HEYKEL ATÖLYESİ
reklam

KADIKÖY’DE BİR HEYKEL ATÖLYESİ

 ‘Sanat üretimi özgürlüğün çığlığıdır.’/Christo                                                                                                                             

 İkinciyüzyıl ekibi olarak Kadıköy’ün ilk heykel atölyesini ziyaret etmek için Kadıköy çarşıdan meşhur sahaf Lütfü Seymen’i (Sahaf Müteferrika) geçip, Moda tarafına yürüdük. Kafeleri ve mağazaları geçtikten sonra Caferoğlu Mahallesi’nden Cemal Süreya Sokağına çıktık.  

Moda’da Cemal Süreya Sokakta şairin yaşadığı evin önündeki kaldırımda şiirlerinden seçilen dizeleri okumak için bir an durakladık.

‘’Özgürlüğün geldiği gün

O gün ölmek yasak!’’

Köşedeki tekel bayisinden bir iki apartman sonra duvarda bizi büyükçe bir aslan rölyefinin karşıladığı atölyeye ulaştık.

Merdivenleri inince geniş camın kenarına yerde ve raflarda öğrencilerin çalıştığı irili ufaklı kil veya kalıbı alınmış alçı heykellerin bulunduğu atölyeden içeri girdik.

Ünlü soprano Maria Callas’ın sesi atölyeye yayılmış, Fransız Besteci Georges Bizet’in Carmen operasından Habenera aryasını söylüyor.

Yaptığı işten hoşnut olduğunu sezdiğimiz dört beş kişi işleri üzerinde çalışıyor. Kimisi konsantrasyonu oldukça yoğun üzerinde çalıştığı işe eğilmiş, kimileri de ara sıra sohbet ederek yaratmanın zevkine varıyor,  heykeltıraş dikkatle öğrencileri gözlemliyor, gerektiği zaman müdahale ediyor,  fikir veriyor.

Duvarda kocaman bir Atatürk heykeli,  ahşaptan yapılmış bir şövalye, raflarda dizilmiş, irili ufaklı heykeller ve rölyeflerin olduğu bir atölye.

Atölye 1999 yılından bu yana Kadıköy Cemal Süreya Sokakta eğitim veriyor, Kadıköy’ün ilk heykel atölyesi. Haftada bir gün 4 saat (ayda 16 saat) kendisine uygun bir günü seçen öğrencilere uygulamalı olarak heykel yapma becerisi kazandırıyor.

Kimisine terapi, kimisine hobi kimisine de akademi düzeyinde bir eğitime yönelme motivasyonu kazandıran bir yerde bulunmanın keyfi bize de yansıdı.

Ruhun elle birlikte çalışmadığı yerde, sanat olmaz.
Leonardo da Vinci

Atölyedeki öğrencilerin bir kısmı örnek resimlere bakarak kimi kil ile rölyef, büst, çeşitli temalarda heykeller, kimi de daha önce kil üzerinde çalıştığı alçı kalıba alınmış eseri üzerinde çalışarak çeşitli aletlerle tamamlanana dek gerekli işlemleri yapıyorlar.

Kil dışında ahşap üzerinde de çalışmalar yapılıyor. Dileyen öğrenciler kil üzerinde yaptığı çalışmayı tamamlayıp kalıp aşamasına geldiğinde polyester veya bronz döküm yaptırıyorlarmış. Öğrencilerden biri bir denizatı rölyefi yapıyordu.

Atölyeye devam edenlerden Güzel Sanatlar akademisine girip kazananlar olmuş.

Yaptığı çalışmaları sergileyen öğrenciler de varmış aralarında.

Güzel dostluklar oluşturmuşlar.

Kuşkusuz hepimiz bir yaratıcılıkla doğuyoruz. Önemli olan bunu keşfedip geliştirmek. Atölyeye devam edenlerin sanat üretiminde oluşturdukları eserle izleyiciyle kurulan duygusal bağ bir anlamda kişiliğinin, ruhunun yansımasını da sağlıyor. Görsel bir yolculukla yaratılan derinlik. Soyut somutta varlığını buluyor. Sürece katılan sanatla beslenerek kendisini de keşfediyor. Nicel birikimler, nitel sıçramalarla bu yolculuğa çıkanı başka bir aşamaya taşımış oluyor.

Sonuçta algıları değişmiş, görme ve bakmayı bilen bireyler olarak güzellik olgusunu temel alıp yaratıcılık süreçlerini birlikte keşfediyorlar. Süreçten her biri evrilmiş, farklılaşmış olarak çıkıyor doğal olarak. Sanat sabır, özen, adanmışlık ve sevgi. Yenilenmek ve keşfetmek için çıkılan bir yolculuk. Davranışta, karakterde rafine eden, değiştirip dönüştüren büyük bir güç sanat.

Teşekkür edip ayrılıyoruz.

Dönüşte yine kaldırımda şairin bir başka dizesi

‘’Umulmadık bir gün
Olabilir bu gün

Bir çay söyle
Yağmurların kokusunda…

Şairin sözünü dinleyip, çay içmek için Kadıköy’ün şiir kokan sokaklarından aşağıya doğru yürüyoruz.

Eser: Cenk Doğusal

Eser: Cenk Doğusal

Kadıköy Heykel Atölyesi
Caferoğlu Mah. Cemal Süreya Sok. 49/1
Kadıköy-İstanbul
216 346 81 85
heykelatolyesi.com

HEYKELTIRAŞ CENK DOĞUSAL

Mimar Sinan Ünv. Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü (1991)
Devlet resim Heykel yarışması 3.’cülük ödülü (1991)
İzmir Sabancı Kültür Merkezi ‘PROTEST’ isimli karma sergi (1993)
Levent Çarşı işi Atatürk Anıtı ve çevre Düzenleme Tasarım ve Uygulama konkur 1. lik ödülü (1994).
Yapı Endüstri Fuarı ‘LİBRA’ Standı Tasarım ve Uygulama1995 Yapı Endüstri Fuarı ‘YTONG’ Standı Tasarım ve Uygulama 2. lik ödülü (1995)
İstanbul Bienali ‘FLUXUS’ sergi düzenleme1996 Akatlar ‘YA-PA’ İç Mekân -Çevre Düzenlemesi Tasarım ve Uygulama (1996)
AÇEV’ (Anne Çocuk Eğitimi Vakfı) Kartpostal Tasarım ve Uygulamaları (1997)
GAZİANTEP Atatürk Anıtı ve Çevre Düzenlemesi Yarışması 1.lik Ödülü ve Uygulama (1997)
İstanbul Festivali Prodüksiyon Ekibi, Mekân Tasarımı (1999)
Avcılar – Maltepe Caddesi Atatürk Anıtı (2007)
Avcılar – Cihangir Mahallesi “Dünyayı Tutan Eller” Heykeli (2007)

 

 

 

 

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.