Advert
Advert
SON DAKİKA
Advert

TAKSİM’İN SİMGESİ: TAKSİM CUMHURİYET ANITI

Son Güncelleme :

06 Aralık 2022 - 8:22

reklam
TAKSİM’İN SİMGESİ: TAKSİM CUMHURİYET ANITI
reklam

TAKSİM’İN SİMGESİ; TAKSİM CUMHURİYET ANITI

1928 yılında açılan simge yapı Taksim Cumhuriyet Anıtı heykelini hepimiz biliriz. Önünde mutlaka bir buluşma yapmış, yürümüş veya kısa bir an durmuş incelemiş, resmini çekmiş, resim çektirmişizdir.

Heykel, Taksim’in en popüler buluşma noktasında yer alıyor. İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica tarafından 1928 yılında Roma’da yapıldı.

Heykel bronzdan, kaidesi mermerden yapılmış olup, kaidesi ile birlikte yaklaşık dört metre uzunluğa sahip.  Her cephesi farklı anlam ifade eden dört cepheden oluşuyor .

İlk yüzde, ülkenin düşmanlardan kurtulunmasından sonrası tasvir edilmiş. bu yüzden eserde Mustafa Kemal Atatürk halkın ve askerlerin arasında gösterilmiş.

İkinci yüzde cumhuriyetin ilanı bir grup ile tasvir edilmiş (Atatürk sivil bir kıyafet ile cumhurbaşkanı olarak görünmekte.)

Üçüncü, dördüncü yüzlerde ise ellerinde bayraklarla zaferi ilan eden askerler bulunuyor.

Ayrıca biri Türkiye’nin cumhuriyetten önceki halini, diğeri cumhuriyetten sonraki aydınlık yüzünü ifade eden bir yüzünde yüzü kapalı, diğerinde ise yüzü açık kadın bulunuyor.

Yapıt devletin imkanlarını kullanmamak amacıyla İstanbul Belediyesi liderliğinde bankalar, şirketler ve esnaftan bağış toplanarak finanse edilerek İtalya’da yaptırıldı.

Ayrıca Mimar Sinan Güzel Sanatlar’da açılan yarışmaya göre karar verilen stajyer bir öğrencinin portresi heykelin tepesinde (yuvarlak içinde) yer aldı.

Anıt 1928’e TBMM Başkanı Kazım Özalp ve yaklaşık 30.000 kişinin eşlik ettiği tören ile açılmıştı.

Yapımı bir buçuk yıl süren heykel, İstanbul’a getirildikten sonra toplam yirmi üç günde yerine yerleştirilmişti.  Anıtın içine oturacağı havuz mali sıkıntılar nedeniyle inşasından vazgeçilmişti.

https://ikinciyuzyil.com.tr

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.