Advert
Advert
SON DAKİKA
Advert

İmamoğlu’na Verilen Hapis Cezası Kararı Hakkında Dış Basın Ne Dedi?

Son Güncelleme :

15 Aralık 2022 - 9:14

reklam
İmamoğlu’na Verilen Hapis Cezası Kararı Hakkında Dış Basın Ne Dedi?
reklam

İmamoğlu’na Verilen Hapis Cezası Kararı Hakkında Dış Basın Ne Dedi?

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle yargılanan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’na açılan davada 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verilmesi ve siyasi yasak getirilmesi konusunda  yabancı basının görüşleri…

İngiliz Guardian gazetesi;

Yargının İmamoğlu kararı, seçim öncesi ana muhalefet partisinin kilit isimleri üzerindeki baskının artırılmasının son adımı…

Ayrıca CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun da bu yıl Türkiye Cumhuriyeti’ni ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı aşağılamak suçundan 5 yıl hapis cezası ve siyasi yasak aldığını, ocak ayında HDP’nin kapatılma davasının görüşüleceğini yazdı.

Financial Times;

İmamoğlu’nun kamuoyu yoklamalarına göre gelecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan’ın en güçlü rakiplerinden. Uzun süredir devam eden ekonomik kriz yirmi yıldır Türkiye’yi yöneten Erdoğan’ın AKP’sine olan desteği bugüne kadarki en düşük seviyelere indirdi… İmamoğlu’nun, biri iptal edilen iki seçimi de kazanarak İBB Başkanı olduğu günden beri hükümet İmamoğlu’nun elini kolunu bağlıyor, belediye varlıklarını donduruyor, devlet bankalarından kredi almalarını engelliyor, yabancı tahvil piyasalarından borç almasının önünü tıkıyor.

İmamoğlu’nun siyasi talihi bazen Erdoğan’ınkini yansıtıyor. Erdoğan 1994’te İstanbul belediye başkanı seçildikten sonra ünü ülke geneline yayılmıştı. Ardından 1998’de okuduğu bir şiirde halkı nefrete sevk etmekten suçlu bulunmuş, siyasetten men edilerek başkanlığı bırakmak zorunda kalmış ve dört ay hapis yatmıştı. Erdoğan’ın haksız yere mahkum edildiği algısı seçmenleri ateşlemiş ve dört yıl sonraki seçimlerde Erdoğan’ın İslamcı köklere sahip partisi seçimi kolaylıkla kazanmıştı.

Independent;

İngiliz gazetesi Independent İmamoğlu, Erdoğan’ın en popüler rakibi. Erdoğan’ın en korktuğu siyasi rakibinin gelecek yılki seçimlerden men edilebilecek olması öfke yarattı.

Kamuoyu yoklamalarına göre İmamoğlu, Erdoğan’dan daha popüler. Erdoğan’a destek Türkiye ekonomisinin vahim durumundan ötürü düştü.  Ekim 2022 tarihli bir Avrupa Birliği raporu ‘yargı, sistematik olarak muhalif partileri hedef almayı sürdürüyor. Yargı bağımsız değil, hakim ve savcılar üzerinde hukuksuz bir baskı var. Türk mahkemeleri ayrıca Kürt kökenli HDP’nin lideri Selahattin Demirtaş’ı ve muhalif hayırsever iş insanı Osman Kavala’yı da tutukladı. Ankara Türkiye’nin yargı sisteminin adaletli olduğunu savunuyor. İronik bir şekilde, Erdoğan’ın siyasi olarak yükselişi de İstanbul belediye başkanıyken tutuklanması ile hız kazanmıştı.

New York Times:

ABD’nin en saygı gören gazetelerinden New York Times ise;

Neredeyse 20 yıldır ülkeyi yöneten Erdoğan, devletin geniş alanları üzerindeki nüfuzunu kendi iktidarını güçlendirip rakiplerini baltalamak için kullanarak, Türkiye’yi daha fazla otoriterliğe itti.

İmamoğlu davasının köklerinde, 2019’da onlarca Kürt belediye başkanının görevden alınıp yerine kayyum atanmasına ilişkin yaptığı eleştiri yatıyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İmamoğlu’nun bu eleştirisine karşı ona “ahmak” demiş, karşılığında da İmamoğlu  İstanbul seçimlerini iptal edenleri ahmaklıkla suçlamıştı.

http://bbcnews.turkiye

https://ikinciyuzyil.com.tr

 

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.